A lélek zenéje: Havasi Symphonic

Forrás








Mikor a tv-ben reklámozni kezdték a nagy Aréna koncertjét az Adiemus kórussal, akkor lettem rá figyelmes. Az Adiemus kórust, illetve Karl Jenkins-t nagyon régóta szeretem és egyben csodálom is. Így nagyon szerettem volna elmenni a koncertjére, de sajnos nem volt rá alkalmam. Na, de hátha lesz még ilyen alkalom, remélem. Azelőtt én még csak nem is hallottam a Havasi Symphonic-ról se semmiféle Havasi Balázsról. Ami valljuk be, elég gáz.
Hiszen az egyik legnagyobb sikereket elért kórtárs zeneszerzőnkről van szó. Amikor a tv-ben adták azt a bizonyos reklámot én még azt sem vágtam, hogy egyáltalán magyar. Látjátok, még egy ok szól amellett, hogy büszkén vállaljuk a magyarságunkat, mert ő is a miénk!



 Mondhatnám, hogy "véletlen" találtam rá, hiszen a reklámban amúgy is az Adiemus érdekelt leginkább és ennyi. Nos, a "véletlen" mégis úgy hozta, hogy nekem ezt a csodát meg kell ismernem. Mást hallgattam éppen a Youtube-on. Már nem is emlékszem, hogy pontosan micsodát és mint tudjuk a Youtube-nak van olyan funkciója, hogy automatikusan folytatódna tovább a dalok, nem kell nekünk átváltanunk. Talán takarítottam éppen, mikor egyszer csak megszólalt egy gyönyörű zongoramű, egy ismert dallam és a legvégén egy kórus. Annyira másvilágban találtam akkor magamat. Egyből magával ragadott a Spring Wind feldolgozása. Akkor jöttem rá arra is, hogy a Tavaszi Szél az egyik legcsodálatosabb magyar népdal, amit sok külföldi is ismer. Sajnos sosem voltam rá annyira figyelmes, bár lehet ez is egy szinkronicitás volt.
Havasiban az a jó, hogy minden összhangban van. A zenekara nem lenne meg Havas nélkül, a klipjeiről nem is beszélve. Mikor egy egy dalban az alap zongora mellet megszólal a hegedű, a cselló, akár egy síp vagy dob teljes extázis. Számomra legalább is az. Ötvözi a hagyományos klasszikus zenéket a saját egyedi stílusával, és nem is akárhogyan. Sőt, van is olyan műve, amiben szinte csak zongora és dob van.  Amellett, hogy feldolgozásokat is játszik, nagyon sok saját száma van. Valahogy én tényleg ilyennek tudom elképzelni a lélek zenéjét. Nagyon ritkán lehet olyan előadókat látni, akik hatalmas átéléssel játszanak, de Havasi Balázs közéjük tartozik, arról nem is beszélve, hogy az ujjai csak úgy pörögnek a billentyűkön. Látszik rajta, hogy ez az élete és ő ezzel csempész örömöt mások életébe, a zenéjével. Már Ő is olyan kategóriába tartozik nálam, hogy bárhol, bármikor jobb kedvem lesz tőle. Sok ismert külföldi előadóval is dolgozott már együtt. azért 40 évesen ilyen sikereket elérni nem semmi.

Hallgassátok ezt a csodát és élvezzétek minden pillanatát! Én ezzel kívánok minden kedves olvasómnak boldog tavaszt!


Megjegyzések

  1. Én is nagyon szeretem a Havasi-féle zenéket, igazán gyönyörűek!
    Meg tetszik Balázs ezüstös-szőke hajszníne, irigylem miatta! :P :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence