"A bűn önmaga büntetése, ami belülről emészti az embert." - A viskó

Általában, ha egy könyvet megfilmesítenek nem mindig jó a végeredmény. De szerencsére akad ellenpélda. A viskó film is csodálatos élményt nyújthat a nézőnek, bár szerintem előtte vagy utána a könyvet sem ártana kézbe venni.

Forrás
A történet középpontjában egy férfi, Mackenzie Allan Philips áll, aki egy nap egy különös levelet kap és aláírásként "Papa" van feltüntetve. A papa a viskóba akarja invitálni Macket, de Mack-nek szörnyű emlékei vannak a viskóról. A történet innen indul, illetve betekintést nyerhetünk egy visszaemlékezésbe és a jelen megélésébe.

Néhány évvel ezelőtt Mack elindul táborozni a gyerekeivel és nem várt tragédia történik, a legkisebb lánya eltűnik.Egy ilyen tragédiát nem könnyű megemészteni, sőt néha lehetetlen. Hiszen a legtöbben saját magukat hibáztatják a történtek miatt és tele vannak bűntudattal és nagy szomorúsággal.

Mack úgy dönt elmegy a viskóba, ahol találkozik Istennel, Jézussal, és a Szentlélekkel.

Mikor olvastam a könyvet minden szereplőt elképzeltem a leírás alapján hogyan nézhet ki, elképzeltem a helyszíneket, a tájakat. A filmben nagyon jól visszatudták adni a karaktereket, nagyon jó a szereposztás és a helyszínek, effektek is gyönyörűek voltak.  Egyáltalán nem volt csalódás, sőt. Bár a könyv sokkal részletesebb írta le a dolgokat, amit  két órás filmbe nem tudtak besűríteni, de a lényege a mondanivalója benne volt.

A legnehezebb feladat egy ember életében az, hogy szembenézzen a múlttal és tudja azt elengedni. Mack egy hatalmas belső utazáson vesz részt önmaga, egy mélyebb rétegébe.

Mert azért, ha valami mérgező még nem jelenti azt, hogy rossz. Régen egy kedves ismerősöm azt mondta nekem. : "Nincs olyan, hogy jó vagy rossz. Mindkettő benned él, de te döntöd el, hogy melyiket hagyod uralkodni magadon. A jót vagy a rosszat."

Hibázni, tévedni emberi dolog, de még egy hibáért sem lehet valós ítéletet hozni. Elítélni Istent, mert sok a bűn a világban, vagy elítélni őt azért, mert ezt hagyja.

"A bűn önmaga büntetése, ami belülről emészti fel az embert." Aki nem élt át még mély bűntudatot az nem tudhatja, de aki igen és folyamatosan küzd is vele tudja, hogy tényleg belülről emészt fel. Felemészt, mert mindig a múlton jár az eszünk, mit kellet volna másképp csinálni, hogyan lehetne semmissé tenni, vagy hogyan tudnánk megbocsátani? magunknak, amiért nem voltunk jókor jó helyen, vagy magunknak azért, mert rosszat tettünk úgy, hogy még sem tudtuk mit cselekedtünk.

Ennek a belső utazásnak bármelyik ember részese lehet, de mikor lenne megfelelő  a pillanat? MOST.

Mert nincs múlt és nincsen jövő. Az csak az ember kitalált illúziója, mindig a legmegfelelőbb pillanat a Most. Most kell eldöntened, hogy elengeded  a múlt sérelmeit, hogy megbocsátasz másoknak, magadnak. Ha folyton a múltban élsz értékes pillanatokat veszítesz a jelenedből. A múlt már elmúlt, engedd el... Csak az itt és a most az, ami számít.

Bármit is teszel  jelenedben az hatással van az egész világra!

Ajánlom a könyvet és a filmet is. Csodálatos, értékes gondolatokkal lesz gazdagabb az, aki hajlandó időt szánni mindkettőre.



Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik az ajánlód, vagy nem tudom minek szántad, de kedvet kaptam hozzá. Amikor megjelent nem akartam elolvasni, mert túl nagy volt a felhajtás körülötte. Tudom, ez hülye indok, de úgy gondoltam, akkor nem tudnék elfogulatlan véleményt alkotni a műről, de a nyári szünetben szerintem a kezembe veszem. Különösen tetszik, hogy nem csak leírtad a különbségeket, amik tetszettek vagy épp amik nem, hanem hozzádtad a személyes gondolataidat, nem magáról a történetről, hanem a témáról, az erkölcsi mondanivalóról.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm, örülök, hogy tetszett és remélem tetszeni is fog a könyv, és a film is ha elolvasod, megnézed. :) Én véletlen kerültem kapcsolatba a könyvvel, nekem is ajánlották, de mivel nincsenek véletlenek így oka volt, hogy kezembe került. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence