Mexikó, ahol ünneplik a "halált."

Ha temetkezési szokásokról van szó gyakran eszünkbe juthatnak a hazai szokások. Fekete gyász ruha, ravatal, gyász lepel, virágok és az elmaradhatatlan sírás.... De ugyan akkor van egy teljesen eltérő kultúra, ami valamilyen szinten az ellentétét csinálja annak, amit mi, hogy ha eltávozik valaki. Talán ezt lehetne nevezni "Bizarr" szokásnak, de aki ehhez van hozzászokva, annak talán a mi szokásaink lennének a furcsák.

November 1 Mindenszentek és november 2.a a Halottak napja hivatalosan. Hazánkban gyakran már este felé ezeken a napokon ki vonulnak a családok a temetőbe, hogy emlékezzenek eltávozottaikról és csodálják a sok mécses és gyertya által nyújtott pillanatot, ami kissé kriptás hangulatot kölcsönöz a temetőkben. Nálunk, Magyarországon így "ünnepeljük" a halottak napját és a mindenszenteket. De létezik egy kultúra, ahol a Halottak napja a legnagyobb ünnep és buli, és ez a kultúra nem más, mint a Mexikói kultúra.

A katolikus és az ősi Azték hagyományok keverednek Közép-Amerikában ezen a két jelentős napon. A halált teljesen másképpen kezelik, mint ahogyan azt mi is megtanultuk kezelni. A mexikóiak szerint a halál nem hiányt jelent, hanem egy más állapotot, barátságosan állnak hozzá a halál tematikájához. A hitük szerint ezeken a napokon (november1,november2) a halottak lelkei visszatérnek a földre. November elsején a fiatalak, gyerekek, november 2.án meg az idősebbek és velük együtt ünnepelnek. Bár, hogy mennyire lehet egy emlékezést ünnepnek nevezni, az bizony kicsit kérdéses, de mexikóijaik valóban ünnepelnek!!
Nem a hiányt látják meg, hanem hiszik hogy újra találkozni fognak az eltávozott rokonaikkal akár mindenszentek elő estéjén is, ezért vidáman állnak az elmúlás gondolatához is, ők annak örülnek
, hogy a személy itt volt velük és nem siratják, hogy eltávozott.

Forrás:
Különös szokás, mert ilyenkor oltárt állítanak a halottaknak, sok szép színes virágokkal és kreppapírral díszítik fel és a kedvenc ételüket-italukat is melléjük helyezik, a halottak fényképeikkel együtt. Gyakran ezeken a napokon az egész család-rokonság a temetőbe megy az elhunytak sírjai mellet vicces történeteket mesélnek a halottról, esznek-isznak és hajnalig mulatoznak és szól a zene.

A halál mint motívum, nem csak ezeken a napokon jelenik meg legfőképpen, hanem az év mindennapján a népművészetekben is jelentős szerepük van.

 Két megjelenési formája a Catrina és a Santa Muerte (Szent Halál). A Catrina vigyorgós, csinosan, elegánsan öltözött kalapos figura, míg a másik a Santa Muerte csuklyás és kaszát tart a kezében. Bár nem az a megszokott "fekete" kaszás, mint akit a  Billy és Mandy kalandjaiból ismerünk... hanem épp ellenkezőleg, sok színben meg lehet találni ezt a figurát.
Santa Muerte
Forrás:

La Catrina
Forrás:

Forrás:
http://www.origo.hu/utazas/amerika/2
http://www.temetkezesszolgaltatas.hu/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence