Hétköznapi vegetáriánus "mozgalomról"

Pár évvel ezelőtt, az ex barátom mesélt a hétköznapi vegetáriánus fogalmáról. Úgy került szóba, hogy én már javában vegetáriánus voltam és ő teljes mértékben egyet értett velem, sajnálta az állatokat, így elhatározta, hogy hétköznapi vegetáriánus lesz. Nos, ez nem jött be nála, de ha már valaki elgondolkodik rajta, az nagyon jó.

A Hétköznapi vegetáriánus fogalma Graham Hill nevéhez köthető, aki a TreeHugger weboldal létrehozója. (Én is imádok fákat ölelgetni!!) A képlet egyszerű, hétfőtől péntekig nem eszik húst. Szombaton és vasárnap választhat. Azoknak, akiknek nehezükre esik lemondani a húsról, egy szuper jó kezdő lökés lehet. Mert hiába tudják az emberek, hogy mi zajlik a vágóhidakon, mekkora ezzel az ökológiai lábnyomuk, mégis szeretik és megveszik a boltokban a húst. De ha valaki már megérti és elgondolkodik rajta, az már egy kezdő lépés... Én úgy gondolom egyen mindenki azt, ami jól esik neki. Nem erőszakolom senkire, hogy vegetáriánus vagy vegán legyen. Viszont, ha valaki csökkenti az életében a húsfogyasztást, akkor annak egészségügyi előnyei is lesznek és még a Földnek is jót tesz vele és én már ennek nagyon tudok örülni. 

Bár más kérdés az, ha valaki falun él és gyakoriak voltak náluk a disznóvágások és a csirkekopasztások, mert aki majdnem napi szinten szembesült ilyennel, nem biztos hogy tudni fog változtatni, mert nem érdekli. (Családomban élő példák vannak erre) Viszont itt, ahol én élek, Debrecentől 3-4? km-terre, nem én vagyok az egyedüli vegetáriánus. Ha jól tudom van még rajtam kívül két ember és ez szuper érzés. Bár a helyi kisboltban nem igazán lehet kapni vegán dolgokat, és a zöldségek, gyümölcsök terén sincsen nagy választék és mivel az egyedüli kisbolt eléggé drága. A piacokon jóval olcsóbbak a zöldségek, gyümölcsök, magvak és még nejlonzacskó nélkül is lehet vásárolni, akár saját ételes dobozban, amivel nem termelünk szemetet. 

Előnyök, ami a hétköznapi vegetáriánus bevezetésével járhat:
 - Jót teszel a testednek, mert a zöldség, gyümölcs, magvak bevitelével a szervezetedben olyan ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok jutnak, amikkel támogathatod az immunrendszeredet, védnek a szabad-gyökök ellen, csökken a koleszterin ezáltal a szív és érrendszeri megbetegedések száma.
Forrás

- Energikusabb, fittebb leszel a hétköznapokban, még az edzésekhez is megjöhet a kedved.

- Több pénzed maradhat, mert ha piacokon, helyi termelőktől vásárolsz és figyelsz arra, hogy idény növényeket, magvakat vásárolj olcsóbban kijöhetsz egy hónapban, mintha boltban húsokat, húspótlókat vagy készételeket vásárolnál. 

- Piacokon vásárolhatsz saját ételhordó dobozban, vagy vászon táskában, ami azért is jó, mert csökken a műanyag mennyiséged, ezáltal a szemét termelésed. (De ez majd egy másik poszt témája lesz)

- Jót teszel a Földnek. Van az a kép, ami nem rég terjedt el az interneten, "Egyedül kevés vagyok, hogy változtassak" gondolta 7,6 milliárd ember. Nem, nem vagy kevés! Mert egy láncot hozhatsz létre! Te elkezded, megismersz valakit, beszélsz neki róla, elkezdi ő is követni és így tovább. Azért teszel jót a Földnek, mert a hús fogyasztás nagyon szennyezi a levegőt, az állat tenyésztés rengeteg vizet igényel, és ha te vegetáriánusra váltasz, vagy hétköznapi vega leszel ezek csökkenni fognak! És talán még állatot is menthetsz vele.

Lehet, hogy a dietetikusok, orvosok nem a Föld szempontjából tanácsolják, hogy együnk több zöldséget és kevesebb húst, de az, hogy ezt az elvet követik, számomra már az is örömet okoz. Csak sajnos jelenleg a közvetlen környezetemben ezt nem követik. Szerencsére egyre több olyan orvossal, dietetikussal találkozom, akik szintén előnyben részesítik a növényi étrendet. 

Véleményem szerint ez egy jó alternatív megoldás lehet azok számára, akik még csak most kezdenek ismerkedni a vegetáriánus étrenddel, életmóddal. Ha már valaki elgondolkodik rajta, azt támogatni kell és nem elítélni.

Mentsük meg a Földet! <3

Forrás: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence