Kedvenc mesèk Goth stìlusban

Lehet, hogy e miatt a bejegyzèsem miatt sokan most gyerekesnek fognak tartani, biztos lesznek, akik kiakadnak majd azon, hogy hogyan tetszhettek nekem ezek a mesèk. Mi az a jelző valójában, ami miatt rá lehet mondani egy mesère, hogy goth stìlusù. Talán hasonlóan a gótikus irodalomhoz a sőtèt, misztikus ès kisèrteties hangulat világ, ès a termèszetfeletti megjelenèse. Plusz többnyire ezekben a mesèkben fel bukkan egy-egy gótikus karakter is.

1. Kezdjük a legklasszikusabbal, amit talán sokan ismernek Tim Burton keze nyomán.
A halott menyasszony.
A viktorianus korszakban játszódó törtènet kicsit meghökentő lehet azok számára, akik először látják. A törtènet lènyege, hogy a főszereplő Viktort ès Viktóriát èrdekházasság miatt kènyszerìtik egymáshoz, ám a próba esküvő botrányba fullad, ezèrt Viktor kètsègbeesetten elmenekül ès egy erdőben próbálgatja a szerepèt, felhúzza egy fára a gyűrűt ès láss csodát a fa èletre kell ès egy szèp halott menyasszonyt vett nőül vèletlenül. Innen már nem spoillerezek. Szerintem szinte mindenki ismeri ezt a Tim Burton filmet. Hogy mièrt szeretem? Tetszik a stìlusa, nem igazan rajongok az animációs mesèkèrt, de ezt valahogy nagyon jól megcsinálták ès tènyleg visszaidèzi a 18-19. Század hangulatát. Arról nem is beszèlve, hogy a zenèje is csodálatos.

2. 
Growing up Creepie
Akinek volt nickelodeon mese csatornája az lehet találkozott már ezzel a mesèvel. Bár nem tudom, hogy mèg szokták e adni, mert már pár ève nincsen ilyen csatornám, de ez akkoriban mèg új mesènek számìtott. Kb olyan 2009-2010 környèkèn kerülhetett műsorra, vagy mèg hamarabb. A törtènet Creepie-ről szól, egy fiatal kislányról, akit nem hètköznapi szülők neveltek fel, hanem bogarak, csótányok, pókok. Egyetlen igaz barátja van egy fiú ès szinte alig találja a helyèt a többiek között. Kicsit magányos lèlek, de nagyon jószìvű. Ha jól emlèlszem volt is egy olyan rèsz, amikor egy goth bandához csatlakozott, de mèg ott sem találta meg igazán a helyèt. Ami megtetszett benne a Creepie karaktere volt ès a mese világa. Voltak benne nagyon szèp igazi gótikus szimbólumok(klisès dolgok, de illettek a kèpbe.)

3. 
Danny phantom
Nem lehet könnyű egy felnővekvő tininek, ha a szülei szellemekre vadásznak. Ezt a mesèt is a nickelodeon csatorna által ismertem meg. Danny legjobb barátnője Sam egy makacs, kicsit gonosz goth lány. A törtènet lènyege annyi, hogy a szülők, mivel szellemekre vadásznak különböző mechanikus dolgaik voltak, ami által èrzèkelhetik a szellemeket, a plazmát meg ilyenek. Danny, egy alkalomkor le ment a pincèbe ezekhez a holmikhoz ès vèletlen az egyik meghibásodott ès Danny fèlig szellem ès fèlig ember lett. Persze a szülei előtt titkolnia kellet ès ìgy már ő is segìtett az ártó lelkeket elűzni. Tetszett az általános gimnáziumos kamasz sztorik, egy kicsit más világban, ahol a termèszetfeletti megjelenèse termèszetes volt. Ès voltak benne gótikus elemek, karakterek.

4.
Billy ès Mandy kalandjai a kaszással
Ez egy, ha jól emlèkszem cartoon network-ös mese volt. Egy furcsapáros. Bár belegondolva több hasonló stìlusú mese is ment a csatornán. Pl Betleejuice, ès az Addams Familly rajzfilm változata. (Sajnos ezekről a mesèkről le maradtam, de persze a film változatuk nagyon nagy kedvencek.) Visszatèrve, a törtènet Billyről ès Mandyről szól, akiknek az èletèt összekötöttèk a halállal. Talán valami a kisállat?! Elpusztult ès hát jött èrte a kaszás....kalandos megismerkedès a halállal, ugye? Vegül jól összespanoltak vele ès ott ragadt... :D A törtènetek nagyon jók voltak, a kaszás meg haláli arc.

5.
Monster High
Na ez az a mese, ami sok mindenkiben kèrdèseket vethet fel, Mièrt?!
A tv2 matinèjèben futott egy ideig, a rèszek elèggè rövidek, max 10percesek voltak. Ahogy a nevèben is benne van szörny gimnázium. A leghìresebb legendák sarjainak a kalandjairól szól. Frankie Frankenstein lánya, Draculaura mi tagadás Draculáè, Operetta meg hát, ki találjátok? Persze, hogy az Operettház fantomjáè ès mèg sokan mások Celopatra meg ilyenek. Tudom, ez egy nagyon dedós mese. A 8-9 èves unokatesóm is nèzte, ès ha valakin Monster High-os pólót látok fèltèkeny vagyok... :D Gááz, mi? Ami megfogott benne az a karakterek voltak, hogy a leghìresebb termèszetfeletti lènyek gyermekei is hasonló kamaszkori problèmával küzdenek, mint annak idejèn mi is. Nekem tetszett, es idèn halloweenkor Operetta szeretnèk lenni, neki amugy pszichobillys stìlusa van. Külön most nem fogok róla ìrni, de a Casper-t is nagyon szerettem.

6.
A sötèt jóslat
Na jó, ez valójában egy mesefilm. Szóval film, ami a kèpregènyes mivolta miatt most a mesèkhez is sorolom. A törtènet egy ikerpárról szól, akik teljesen ellentètesek. A fiú kèpregèny mániás a lány nem. Egynap egy kèpregèny boltban, a fiú törzshelyèn összevesznek a tesójával ès a kèpregèny bolt tulajdonosának a bèkája varazslattal egy kèpregènyt csempèszet a lány táskájába. Ez a kèpregèny az ő èletükre èpül ès rossz dolgokat jelenit meg. A lapok eleinte üresek, csak kèsőbb rajzolódnak ki a törtènèsek. Ha jól emlèkszem a Jetixen adták règen. A karakterek jók voltak, voltak benne goth, darkos szerepjátèkokèrt rajongó egyedek is. Sajátosan misztikus volt, egy bèkává valtoztatott ember, egy varázsló ès egy sötèt kèpregèny.

Persze vannak olyanok is, amikről hallottam már, de vagy nem volt hozzá felirat se szinkron ès igy nem igazán tudtam volna megnèzni. Pl Lenora a halott kicsi lány. Ha meg rendes kèpregèny, könyv vagy manga. Akkor az Emilie strange-t nagyon szeretnèm, tudom. Meg Tonya Hurley- szellemlánya. Az első rèszt olvastam netről le töltve, nekem nagyon tetszett. Règen olvastam róla, hogy Tim Burton megfogja filmesìteni, szerintem nagyon jó lesz, ha tènyleg. Ott van mèg az Èjfèli opera c manga, amit mèg pár ève egy debreceni MGC találkozó alkalmával születèsnapomra kaptam az MGCsektől. Sajnos csak az első rèsz van meg, ìgy csak azt olvastam, de ha animèt csinálnának belőle az lenne a kedvenc animèm.

Megjegyzések

  1. Megírtam :D
    http://selfmadedarkness.blogspot.hu/2015/08/monster-high-generacio.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Törd át a korlátaidat - Szabó Péter - Áttörés beszámoló

Hajmosás Hulladékok nélkül vegyszermentesen

Az én kapszulagardróbom. /Gótikus minimalizmus/