Tudatosság vagy csak Diéta?- Avagy terethódít az egészséges életmód a Rock/Alter/Goth és egyéb szintéren.

Manapság hazánkban mintha egyre többen lennének vegetáriánusok, vagy vegánok. Persze ez annyira nem újdonság, mivel a vegetáriánus kultúrának évezredekre nyúló gyökere van, de még is mintha egyre több celeb, világsztár kezdené követni ezt a fajta életmódot, ám még is vannak olyanok, akiknél csak átmeneti időszakként jelenik meg, egy diéta következtében a fogyókúrázó sztárok körében.

A pop kultúra követői közül úgy tudom, hogy Beyonce és Jennifer Lopez is vegánok lettek egy kis időre, ám ők nem biztos, hogy tudatosság következtében, mert nem rég olvastam valahol, hogy néha meg eszik egy kis csirkét...  Vajon mennyire baj az, ha valaki csak diétaként tekint erre az életmódra? Nem lehet, hogy valaki jó, így kezdi de utána a tudatosodás miatt is elkezdi követni? Sajnos ilyen fajta információkat nem igazán osztanak meg még a rajongók körében sem. Megfigyeléseim alapján egyre több dark és goth szubkultúrát követő emberke lesz vegetáriánus vagy éppen vegán. Tudom, hogy ez egyáltalán nem a stílusbeli hovatartozástól függ, de mintha az ilyen alternatív szubkultúra tagjai is egyre jobban akár tudatalatt  is, de tudatosodnának ilyen téren. Szó sincs róla, hogy diszkriminatív lennék a hús evő stílusbeli társaimmal, ez pusztán egy megfigyelés. Azért akadnak olyanok is, akik tudatosak ilyen téren, de még sem tehetik meg azt, hogy vegetáriánusokká vagy éppen vegánokká váljanak. Azért a nem ártás szerintem sok mindenkiben felmerül néha egy kis kósza gondolatként is. Magammal együtt 8 dark/goth emberke van, aki ezt az utat választotta.


Talán kevesen tudják, de éppenséggel Emilie Autumn victorianindustrial zenét játszó hölgyemény is  vegetáriánus, bár én sokáig abban a tévhitben éltem, hogy vegán is (Ezt egy budapesti E.A koncert alkalmával hallottam.)- egy interjúban úgy nyilatkozott erről a dologról, hogy már kis korában sem értette, hogy mi a különbség a haszon állatok és a házi kedvencek között. Nála a tudatosság 11 éves korában kezdődött.

Nem rég tudtam meg azt is, hogy Anna Varney Cantodea a Sopor Aeternus (darkwave) énekese vegán vagy vegetáriánus (én sajnos annyira bővebb információt ezzel kapcsolatba nem találtam, de még is inkább lehet a vegánra jobban hajaz), több dalaiban is megjelenik ez a motívum. És ott van Rob Zombie is, akinek azért szintén van egy jeles rajongó tábora, hiszen ő sem akármilyen zenét csinál, ötvözi a Heavy metált az industrial-al, ha jól tudom ő is vegán. Bár a rock zenének és a vegetáriánus létforma követőinek van egy egész szubkultúrája is az úgy nevezet Straight Edge(bár ahhoz még több minden társul) itt írtam már róla.  Az Enter Shikari is vegán banda,a Bring me the horizons énekese is, meg ott van még a Rise Against (ez is új információ volt). Bár hogy magyarok közül is megemlítsek párat: Lukács László a Tankcsapda front embere is vegetáriánus Ő is úgy nyilatkozott,hogy az állatok a barátai, szeteti a kutyáját így nem eszi meg a barátait sem, a Replika énekese Csató Péter is, na meg a közismert Kowalsky meg a Vega együttesből Kowa is és biztos vannak még ennél többen is, ugye az örök klaszikusok mint pl: The Beatles. Hogy mi is konkrétan az egészséges életmód, az örökös vitatott kérdés marad, de egy biztos, aki növény evőként érzi jól magát, azok számára a növényi alapú főétkezés jelenti az egészséget, másoknál meg a kevés hús és több zöldség felállás.

Az tény, hogy amióta vegán lettem  jelentősen sokat fogytam, amitől eleinte picit meg is ijedtem, de örülök neki. Így nem csoda, hogy a sztárvilágban is a csinos formák megőrzése miatt átmenetileg is elterjed a vegán diéta.Viszont, ha valaki csak azért kezdi el követni, mert a kedvenc énekese/színésze is az mint pl: Johnny Deep, vagy Madonna azzal nem igazán értek egyet. Ez leginkább egy olyan döntés, amit magunk miatt kell meghoznunk, minthogy mások miatt. Ha valaki kipróbálja és bejön neki, akkor természetesen ennél az étkezésnél marad. Ha meg nem, csak egy sztár miatt próbálta ki, hamar feladja majd. Aaa nem szeretem amúgy, ha csak diétaként tekintenek a veganizmusra, mert hát valójában ez több mindent foglal magában, mint csak puszta étkezést. Az sosem volt vita tárgya, hogy a sok nyers zöldség és gyümölcs, meg az olajos magvak egészségesek a testünk számára.

Ha van valaki, akiről esetleg tudott, hogy ide sorolható és kihagytam, de még is fontos lenne megemlíteni, írj nyugodtan és majd bővítem a bejegyzést. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

V. Országos Gothic Találkozó beszámoló

Életmód #1