A béke hírnőkei- avagy pozitív üzenetek a metál zene által.

Létezik e olyan metál banda, aminek a szövegei pozitív üzeneteket hordoznak? A válaszom igen. Az egyik barátnőm által jött az ötlet, hogy márpedig én befogom bizonyítani neki, hogy nem minden mentálos és nem minden metál banda énekel negatív dolgokról. Ugye van egy egy szám, ami általában pozitív pl: Alhana-Álomvilág. De, akik általában csak ilyen dalokat játszanak az olyan ritka, mint a fehér holló vagy egyáltalán nem is létezik metálban. Keresgélésem közepette több olyan stílusra is ráakadtam, akik többségében pozitív dalokat játszanak, a Keresztény rock bandák többnyire ilyenek, akkor gondolom a Skillet is. Na de hogy vissza térjek az eredetileg bemutatott bandákhoz, metál, béke, szeretet, és vallási egyenjogúság.

Mert az Orphaned Land ilyen. Ez az Izraeli banda nem mindennapi dolgokat visz véghez a zenéikkel. Szokás egyáltalán Nobel-békedíjra jelölni zenekarokat, főleg egy metál bandát? Mert ez az együttes, ezt is megélte! Dalaik üzenet leginkább a békéről, az elfogadásról és a  szeretetről szólnak, tényeket közölnek még is valami pozitív végeredménnyel. A sötétségben is próbálják a fényt és a reményt fenntartani.. Azt is lehet mondani, hogy még a zenéjük sem olyan egysíkú, mert ötvözik az arab-zsidó népzenei elemeket is, némelyik számukba gregorian kórus is található. Bár vallási témájú, de még sem térítős jelleggel, céljuk megértetni az embereket azzal, hogy ne a vallás legyen a döntő, ne e miatt ítéljék el az embereket. Mert mint tudjuk, Izraelben a mai napig háború zajlik, ami ellen valamit tenni kéne. Ha máshogy nem, hát a zene szeretetével, üzenetével már is hozzá járulnak ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ. Sok ember szívét megérintették, az egyik interjúban azt mesélték, hogy a koncertjeikre "ellenségek" is eljöttek. Szerintem nagyon jó úton haladnak, hogy az ellenséges országok egyszer valaha is békét kössenek.



http://www.whilemusic.com/Content/Album/Album_13295.jpgHozzájuk hasonló a Myrath Tunéziából. Ők is keverik a metált a keleties hangzásokkal elmélyítve és pozitív üzeneteket hordoznak, mert a politikai ellentétek ugyebár mindenhol ott vannak. Bár kaptak néhány negatív és rasszista kritikát azért, amiért nem Európaiak, de ez sem szegte kedvüket, hogy Magyarországon koncertezzenek. Amúgy az Orphaned Land-el volt közös turnéjuk is. Igazi pozitív energia töltetű koncert sorozat lehetett. Mivel metál keleties dallamokkal fűszerezve simán eltudnám képzelni gótikus hastánc fellépéseken is a zenéjüket. És ha ezek után is azt mondják, hogy mennyire szar a világ, gondolkodjanak el kiben is van a hiba... Mert ha már remény, és fény, szeretet és béke van egy-egy metál szívben, én is hiszem, hogy pozitív változások történhetnek. Mert csodák, már pedig léteznek! :)


források: http://www.shockmagazin.hu/koncert/orphaned-land-myrath-arkan-artweg-budapest-2011-december-7
https://www.a38.hu/hu/program/orphaned-land-il-molllust-opera-metal-de
http://www.heavymetal.hu/cikk.jsp?id=921

Megjegyzések

  1. Mindkét zenekart imádom! Nem csak a szövegükért, hanem a hangulatért, amit árasztanak magukból, éééés hogy végre valahára táncolhatok úgy keleties zenére, hogy az ne legyen nyivákolás :D A klasszikus hastánc zenék nem jönnek be, de ezekre szívesen lejtek egyet-kettőt ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujdeji, hogy ismered oket! :) sajnalom, hogy most ismertem meg ezt a ket bandat, de ugy ahogy mondod, maga a hangulata is magavaltudja ragadni az embert. :)

      Törlés
  2. Két kedvencem, főleg az Orphaned Land <3 :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence