Tudatos vásárlás.

Ahhoz, hogy egy kis környezettudatosságot vigyél a mindennapjaidba, nem kell nagy dolgokat véghez vinned, már az is elég, ha tudatosabban választod meg a napi többszöri étkezésedet. Gondolok itt arra, hogy mit szeretnél enni, hol szeretnéd megvásárolni hozzá a különféle alapanyagokat és hogy hogyan vásárolsz. Amikor nagyobb élelmiszerüzletekben vásárolunk, akkor is figyelhetünk arra, hogy megpróbáljunk minél kevesebb hulladékot termelni az általunk vásárolt élelmiszerekkel vagy akár dönthetsz úgy is, hogy helyi termelőktől vásárolsz, biogazdaságban vagy piacon. Én az utóbbit nagyon szeretem, mert ha idény zöldségeket, gyümölcsöket, magokat vásárolunk akkor olcsóbban jövünk ki, arról nem is beszélve, hogy nem csábulunk el annyira hogy mindenfélét felvásároljunk, mint a nagyobb üzletláncokban. A különféle rágcsálnivalók, édességek látványa gyakran arra sarkallja az embereket, hogy ne csak azt vásárolják meg, amikre valóban szükségük van, hanem azokat is, amik tulajdonképpen csak az ízlelőbimbóinknak adna kielégülést.

Így történt, hogy párom az én kedvemért tudatosan vásárolt a Nagypiacon és 1700 Ft-ból sok mindent tudott vásárolni. Nos, én úgy gondolom, hogyha nagyobb bevásárlóközpontokban próbálta volna beszerezni az alapanyagokat, akkor egyrészt nem csak azt vásárolta volna, ami a listán szerepelt, hanem azt is ami gyakran csábításra készteti, de valójában nem lenne létszükséges. 
Télen,  - de egyébként minden évszakban - különösen fontos, hogy idény dolgokat vásároljunk, késztermékek helyett, mert az ünnepek közeledtével kicsit vékonyodik az a bizonyos pénztárca. 
Ebben az összegben szerepelt két közepes méretű sütőtök, 4 db cékla, 3 db körte, 20 dkg dió, 3 db kisebb karfiol és 4 db krumpli. A körte és a dió a reggeli zabkásához vannak, így tulajdonképpen céklából, krumpliból, sütőtökből és karfiolból 3 napra meg is van két főre az ebéd és a reggeli. Bár nekem a körte kb 1 hétre is elegendő mennyiség, mert elég nagyok és csak annyi kell belőle, hogy a zabkásámat édesítse. Ráadásul tápanyag dús, vitaminokkal, nyomelemekkel, rostokkal gazdagított ételekről beszélünk. Ez azért fontos, mert néhány háztartásban tényleg elcsodálkozom azon, hogy hogyan lehetséges hogy nem alakul ki vitaminhiány egyes embereknél. Annyira hálás vagyok amiért  10 év vegetáriánusság után vegánra váltottam, mert most étkezem igazán változatosan és értékes tápanyagokkal. A sütőtökben rengeteg a C vitamin, a cékla is gazdag c vitaminban, vasban, cinkben, kalciumban egyaránt és a B vitaminnak majdnem minden fajtája megtalálható benne. Ezekre a téli időszakban különösen fontos figyelnünk, hogy a megfelelő vitaminmennyiség bejusson a szervezetünkbe.  A krumpli ha jól tudom az összes aminosavat tartalmazza. A dió szuper jó Omega 3 zsírsav forrás ráadásul az E vitamin is igen magas összetételben megtalálható benne.

Természetesen az arány és a fizetendő összeg változhat attól függően, hogy hány főre lesz a bevásárlás. Mindenesetre én ezzel teljesen elégedett vagyok, főleg hogy három napra főztem, vagy talán a főétel még négy napot is kibír.

Piacon vásárolni, nagyon kedvező, én mindenképpen csak ajánlani tudom. Mellesleg a debreceni Nagypiac emeletén van egy hölgy, aki kedvezményt is ad, ha saját dobozban, vászontáskában vásárolunk. Úgy gondolom megéri ezt az áldozatot, hogy egészséges ételeket vigyünk be a szervezetünkbe. Az idény zöldségek, gyümölcsök, magvak vásárlásával rengeteg finom vitamindús ételek kerülhetnek az asztalra, ráadásul az alapanyagokból számtalan étel főzhető, variálható.

Legyünk tudatosak, változtassuk meg a vásárlási szokásainkat és válaszuk többnyire a helyit a messzebbről jövő termékek helyett.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence