A Nagyerdő újjáélesztése


A Nordic Walking, a Mentes Szemmel Kooperatív Labor és a Helyi Vállalkozók Támogató Közössége Egyesület szervezése által sikerült részt vennem a Nagyerdő Újjáélesztése környezetvédelmi programon. A Jövő Öko Nemzedéke (JÖN) Alapítvány is meghívást kapott, így Debrecenből hárman képviseltük a JÖN-t. A program célja a debreceni Nagyerdő újbóli felélesztése volt, hogy mi az, amit megtehetünk a Nagyerdő tisztasága, fenntartása érdekében.
A debreceni Nagyerdő egy hatalmas természetvédelmi területnek számít, habár néha kicsit elkülönítik a parkosabb kialakítású Békás-tótól, viszont mind a Stadion területe, a Temető közötti zöldellő övezet, a Pallagi úti erdős részek és mind a Vidámpark, az Állatkert és a Botanikuskert  is hozzá tartoznak a Nagyerdő fogalmához. Elkülöníteni a csodás zöld övezeteket nincs értelme és nem is érdemes. Ez az egység alkotja a MI erdőnket, ami már jóval azelőtt is megvolt, hogy a Y vagy a Z generáció a világra jött volna.

Az újjáélesztésen volt lehetőség megcsodálni a természeti kincseket, a káprázatos növény és állatvilágot, eggyé válni a természettel, ami régen mindennaposnak számított az őseink életében, de a modern társadalom által elkülönülté vált. Eszmét cseréltünk, együtt gondolkodtunk és a lehetőségeinkhez mérten megtisztítottuk - amennyire lehetett - a Stadion háta mögött lévő erdős területet. Nem a szemétszedés volt a központi témája az eseménynek, sokkal inkább a megelőzés. Mi az, amit tehetünk, az erdőnk tisztán tartása érdekében? Hogyan lehetne elkerülni a szemetelést a zöldövezeten? Létezne e végleges megoldás vagy minden csak egy átmeneti állapot? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbáltunk meg választ adni, de még olyan válaszokat is kaptunk, hogyha illegális hulladéklerakó helyekkel találkozunk, akkor hova lehet bejelenteni, akár elszállítani és kik azok, akik a segítségünkre lehetnek ez ügyben.

A Hulladékvadász.hu weboldalon keresztül könnyedén belehet jelenti az illegális szemétlerakó helyeket és jelentve lesz az illetékes önkormányzatnak is.

Ahhoz, hogy az erdőinket megóvjuk a hulladékkupacoktól, fontosnak tartom az előretervezést. Tervezzük meg, hogyha kirándulni készülünk vagy esetleg piknikezni milyen hulladékmentes megoldásokkal tudnánk kivitelezni a pihenést a nyugodt, békés környezetben. Ha alapvetően már nem vinnénk magunkkal olyan eszközöket, amik hulladékot okozhatnak, akkor már nem is lenne szükség a későbbiekben a szemétszedésre. Nagyon jó dolognak tartom, hogyha önkéntesek arra adják a fejüket, hogy megtisztítsák a területeinket a hulladékkupacoktól, mert a szemétszedés soha nem volt ciki. Sőt, nagyon becsületre méltó az összes olyan ember tevékenysége, aki azért ügyködik, hogy a káros anyagok  vissza NE jussanak a természet körforgásába, viszont be kell látni, hogy a szemétszedési akciók is csak átmeneti megoldást nyújtanak, véglegest nem. Mert attól még ott lesz a sok hulladék, amik nem is biztos hogy már újrahasznosíthatóak. Véleményem szerint a legvéglegesebb megoldás az lenne, ha mindenki törekedne egy hulladékmentesebb vagy hulladékmentes háztartás kialakítására.

Sokféle alternatíva létezik már arra, hogy hogyan tudnánk piknikezni, kirándulni anélkül, hogy hulladékot termelnénk vele. Ezért fontos a jó tervezés, mert így elkerülhető, hogy elhagyjuk, vagy lustaságból inkább eldobjuk a felhalmozódott szemétkupacokat. És itt konkrétan az egyik legelterjedtebb, leghasználatosabb étkezés által keletkezett hulladékra gondolok, ami nem más, mint az alufólia esetleg a folpack vagy a szalvéta. Azért valljuk be, ha ezekbe csomagoljuk a szendvicseinket garantált a hulladéktermelés. Viszont számomra tökéletes bevált alternatíva, ha a szendvicseket konyharuhába csomagoljuk. Gondoljunk csak bele, az őseink is ugyan ezt használták és mennyivel boldogabbak is voltak az emberek, a szemét fogalma szinte ismeretlen volt számukra. Akinek nem megfelelő a sima konyharuha, azoknak már van modernebb változata az újra szalvéta, ami már könnyen beszerezhető a csomagolásmentes boltokban. Műanyag flakonok és poharak helyett, a termosz vagy a kulacs beszerzése jelenthet megoldást. Ha esetleg kiürül, akkor sincsen gond, mert könnyen lehet találni egy kutat, vagy egy forrást valahol, és újra lehet tölteni. Habár, ha éppenséggel egy város főterén vagyunk, akkor esetleg keresni lehet egy kisebb Pubot és megkérni a pultost, hogy töltse meg vízzel. Ezt is saját tapasztalatból írom.

Nagyon örülök, hogy egyre többen vesznek részt szemétszedési megmozdulásokban, viszont ahogy ezt már fentebb írtam, nem nyújt végleges megoldást. A Csomagolásmentes vásárlás számtalan lehetőséget nyújt. és 2019 Május 18-án Vásárolj Hulladék Nékül Flashmob lesz  szervezve országosan, így mindenki, aki kedvet érez hozzá, hogy tegyen valami jót a Földünkért, csatlakozzon az eseményhez.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence