Hajmosás Hulladékok nélkül vegyszermentesen

Amióta megismerkedtem a hulladékmentesség és minimalizmus fogalmakkal, azóta rengeteg olvasok és kutatok arról, hogyan éltek az őseink, ük-déd-nagyanyáink. Ilyenkor (is) sajnálom nagyon, hogy már nem élnek a nagymamáim, mert most olyan jókat beszélgetnék velük arról, hogy milyen élet volt hűtő, fagyasztó nélkül. Mivel olyan szerencsés vagyok, hogy kertes házban lakunk, így a kertben rengeteg sokféle zöldséget ültettünk, amit tulajdonképpen a páromnak köszönhetek, mert ha ő nincs, ha nem szeretne kertészkedni, akkor nem lenne veteményesünk, no de azért én is szoktam segíteni neki és ráadásul jobban átformálódtam ezáltal. És hogy hogyan tartósították az ételt régen hűtő és fagyasztó nélkül? Verembe rakták, vagy lekvárt, kompótot, savanyúságot készítettek belőle, de még akadtak olyan zöldségek, amik simán tárolhatóak egész télen át. Na de erről majd egy későbbi bejegyzésben, mert visszatérek az eredeti témához.

Az életünk szerves részét képezi a bőr, illetve a fejbőrünk és hajunk tisztán tartása, viszont a drogériákban kapható samponok, tusfürdők, folyékony szappanok egy kis idő után műanyag hulladékot képeznek. Egy hulladékmentes háztartás kialakításához a legjobb megoldás, ha ezeket a tisztálkodó szereket cseréljük le leghamarabb, alternatív megoldásokkal.
Réges-régen, nem volt ilyen nagyméretű műanyagszennyezés, és ha úgy vesszük öko háztartásban éltek az emberek. Mindenre volt egy természetes megoldásuk, a vásárlás és tisztálkodás terén, arról nem is beszélve, hogy önellátó gazdálkodást vezettek, ez volt a normális. A boltok polcain üvegek sorakoztak, saját kosárkában jártak bevásárolni és a csomagolást is papírral oldották meg, így hajmosás terén is rengeteg módszer állt a rendelkezésükre. A régi szokások, öltözködési stílusok mostanság újra előtérbe kerülnek. Ennek hatására visszatérhetünk azokhoz a szokásokhoz, amik régen feledésbe merültek. A drogériákban kapható tisztálkodó szerek tele vannak mesterséges adalékanyagokkal, vegyületekkel, amik nem biztos, hogy hosszú távon jót tesz a fejünk és bőrünk egészségének. Ezért nem árt, ha megpróbálunk természetesebb megoldásokat használni. Szerencsére, a csomagolásmentes boltokban lehet kapni samponszappanokat, és szappanokat, de akár rendes flakonos samponokat, amik összetevőikben sokkal természetesebbek, mint a nagy áruházakban kapható vegyi anyagokkal teli társaik és még visszaválthatóak is vagy mehetnek a szelektívbe (ami ugye nem nyújt végleges megoldást...) Ezek többnyire műanyag csomagolás nélkül kerülnek az öko boltokban,ha van is rajtuk csomagolás, az is biztosan lebomló anyagból készülnek vagy újratölthetőek. Aki még jobban a természetesség híve az a natúr szappanok helyet használhat zablisztet, rozslisztet, vagy akár szódabikarbónát is hajmosásra, de ott van még a kávézacc vagy akár a tojássárgája, de van aki csak szimplán gyógyteával mossa meg a haját. A lisztes megoldásokat, vagy a szódabikarbónát vízzel kell elkeverni, bár az utóbbit nem is ajánlott túl gyakori használatra, mert száríthat. A legtöbb ilyen alternatív hajmosó megoldáshoz elengedhetetlen az ecetes vagy citromlés öblítés. Erre azért van szükség, mert selymesebb lesz tőle a haj és könnyen kezelhetővé válik, amolyan hajbalzsam hatása van.
Mivel nem vagyunk egyformák és mindenkinek más a hajszerkezete, ezért kicsit időbe telhet amíg, mindenki megtalálja a maga számára a legmegfelelőbb alternatív hajmosási szokást, szerintem megéri próbálgatni, mert sokkal egészségesebb lesz a haj, csökkenhet a túlzott hajhullás és még hulladékot sem termelünk vele, mert a legtöbb dolog kimérve is kapható. Természetesen a hajunk szépségéhez hozzá tartozik a tiszta ételek fogyasztása és a rendszeres fejmasszázs. Az átállás kicsit időigényes, de néhány hónap múlva biztosan állíthatom, hogy csodás eredményeket lehet tapasztalni.
Hajmosás hulladékok nélkül? Lehetséges! Csak szánjunk rá némi időt, hogy kitapasztaljuk mi a legjobb a számunkra.

Én samponszappannal kezdtem, de mostanság kezdek átállni a szódabikarbónás ecetes öblítéses módszerre, számomra bevált és úgy vettem észre, hogy simán kibírja a hajam a heti egyszeri hajmosást, köztes időkben néha, csak vízzel szoktam megmosni, mert ez lesz a végcél, illetve ezzel is próbálkozom, hogy sikerüljön elérnem. De helyettem beszéljenek a képek: Amikor ezek a képek készültek, akkor a legutóbbi hajmosásomkor eltelt 5 nap. Szóval itt már 5 napos a hajam, de teljesen úgy néz ki, mintha frissen mosott lett volna és ezt a hatást a szódabikarbóna és ecetes öblítéssel értem el.



Emlékszem, régebben a kezdetek kezdetén rengeteg környezetvédelmi bejegyzést írtam, vagy felhívtam a figyelmet arra, hogy értékeljük és szeressük a Földet, de akkor csak felületes voltam. Most meg annyira hálás és boldog vagyok, hogy rájöttem, hogy sokkal többet is tehetek és teszek is. Csak azt sajnálom, hogy kellett tízen pár év, mire rájöttem, hogy nem csak beszélni, hanem cselekedni is kell, illetve a saját környezetemben kialakítani azt, amiről írók, beszélek. Lényegében most nagyon boldog vagyok, amiért újra visszatért a Zöld, a Hippi énem és egyre több valós környezetvédelmi bejegyzés kerül a blogposztjaimba. Ráadásul teljesen úgy érzem a Shamobags által létrehozott #billenját Instagram kihívás miatt, hogy nagyon sokan vagyunk. A legutóbbi Instagram posztomban azt írtam, hogy "páran", de szó sincs erről. Nagyon sokan vagyunk és még többen fogják erősíteni a környezetvédők táborát, akik tesznek is a napi rutinjaikkal azért, hogy megmentsük ezt a csodaszép Világot! 

Köszönöm Panninak, az Életfűszerező blog írójának, Heninek, a Jollity blog írójának, Szebenyi Péternek és a JÖN Alapítványnak, Rimóczi Zsófinak, a Talpalatnyi történetek blog íróinak, Adriennek, az Escaper blog írójának, a Környezetbarátok oldalnak és az összes többi Blognak, Instagram oldalnak, Facebook csoportnak hogy vagytok és nap mint nap tesztek azért, hogy a Földnek jobb legyen! Nagyon boldog és nagyon hálás vagyok.

Éljünk egy zöldebb, egészségesebb életet és térjünk vissza az ősi szokásainkhoz!

Megjegyzések

  1. Én hónapokig próbálkoztam a szódabikarbónás mosás - ecetes öblítéssel, de -talán- más minőségű hajnál nem működik, mert az eredmény mosásról mosásra egyre rosszabb lett: ragacsos, kezelhetetlen, zsíros hatású volt a hajam. Sajnos vissza kellett állnom a hagyományos mosásra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ritkítottad a hajmosások számát? Mert ha túl sűrűn mosol hajat szódabikarbónával, akkor száríthatja.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence