Mesék, amik a környezettudatosságra tanítanak.

Mindenki volt egyszer gyermek, amikor még nagy lelkesedéssel csodaként tekintett a világra. Ez a kisgyermek mindig ott lesz velünk, mert mesét nézni soha sem volt ciki vagy gyerekes. Ugyanis a mesék tanítanak, méghozzá úgy, hogy észre sem vesszük. És bizony a mesék nagy szerepet játszottak abban, hogy olyan vagyok, amilyen.

Minden mesének van egy fontos üzenete, ha nem is mindegyik szól ugyanarról, de a legtöbb mégis többet mond, mint gondolnánk. Vannak olyan mese típusok, amik konkrétan azért jöttek létre, hogy a gyermekeket játékosan tanítsa, de nem csak a gyermekeket, hanem mindenkit, akiben van valahol legbelül egy gyermek. 

A környezettudatosság már néhány mesében régebben is megjelent, hiszen a globális felmelegedés ténye már jóval korábban elkezdődött, mint hogy a Z és Y generáció világra jött volna. Így kiben bízna az emberiség, ha nem a gyermekekben, akik majd megmentik a világot. És így jöttek sorra olyan ismeretterjesztő mesék, amik tanítottak, és a mai napig tanítanak, illetve felhívják a figyelmet a a környezetet érintő problémákra és tanácsot is adnak, hogy mi az, amit tehetünk azért hogy a világ jobb lehessen. Azokat az értékeket, amiket a mese által elsajátíthatunk tovább adhatjuk a következő generáció számára. Szerencsére egyre több mesekönyv létezik, amik játékosan nevelik a környezettudatosságra a lurkókat, de ha valaki nem rendelkezik ilyen mesekönyvekkel, akkor tökéletes alternatíva lehet, hogyha internet segítségével, vagy bizonyos TV csatornák által animációs meséket nézegetnek a gyermekekkel.

És jöjjenek, amikből én tanultam.

Pocahontas: 

Az egyik kedvenc Walt Disney mesém, ami annyira sokat adott az én személyiségemhez, mert megértettem. A történet John Smith  és Pocahontas bennszülött indián lány szerelmi történetét meséli el, az indián kultúrát mindig annyira közel éreztem magamhoz és számomra ez a mese volt az, ami által igazán elindultam a Természet szeretet útján. Nem közvetlen kapcsolódik a környezettudatossághoz, de közvetetten ide sorolnám, mert amikor Johnnak bemutatja a természeti kincseket, értékeket az annyira elvarázsolt, hogy azóta Csodaként tekintek mindenre ami él és érez. Az indián kultúrából nagyon sokat lehet tanulni, ez a nép tényleg csak annyit vett el, amennyire valóban szükségük volt. Összhangban éltek a természettel és minden kincsével.




Bolygó Kapitánya:

Én mindig hittem valamilyen szinten Gaia létezésében, most sincs ez másképp. Ez a sok évados mese kimondottan a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. Párommal pont most kezdtük el nézni, mert régen kimaradt az életünkből, csak pár részt láttunk belőle. A történet arról szól, hogy Gaia a Föld Istennője fel kell álmából és látja, hogy a világban milyen sok lett a környezet pusztítás. Így 5 varázs gyűrűt küld szét a világba 5 bátor fiatalnak, akik szembe szállhatnak a gonosz pusztító erejével. Föld, víz, tűz, szél és szív. Mert szeretet nélkül nem megy. Az egyessített erővel létrejön a Bolygó Kapitánya, aki megküzd a gonosszal. Minden epizód végén bemutatnak bizonyos környezetvédelmi problémákat és adnak mellé egy-két jó tanácsot is, hogy mi az, amit tehetünk ellenne. A mese olyan környezeti problémákra hívja fel a figyelmet, mint pl nukleáris sugárzás, víz és levegőszennyezés, túlnépesedés stb. Ha ilyen meséken nőnek fel a gyermekek, létrehozhatunk egy olyan generációt, akik majd megmentik ezt a csodaszép Földet!


Egyszer volt a..... Föld

Ez egy olyan mesesorozat, aminek minden évada egy külön témaköré épül. Egyszer volt az Ember, Egyszer volt az élet, Egyszer volt a világűr és természetesen nem maradhat ki az Egyszer volt a Föld sem. Igazi ismeretterjesztő mesesorozat, aminek minden évadát érdemes végig nézni. Ebben az évadban a Földet érintő globális problémákra hívja fel a figyelmet, illetve a gyermekek és a nők helyzetére bizonyos országokban. Nem vagyok benne biztos, de talán pont ebben a mesesorozatban hallottam először az Ózon réteg elvékonyodásáról. Albert Barillé nagyot alkotott ezekkel a mesékkel. Igazi értéket közvetít, amit a gyerekek is élveznek tanulás közben.


Varázslatos Iskolabusz

Az a jó ezekben a mesékben, hogy bizonyos mesecsatornákon előfordultak, így "véletlenül" is tanulhattunk belőlük. Miss Mitczi egy különleges tanítónéni, aki az osztályát egy varázslatos iskolabusz segítségével eljuttatja érdekes tanulmányi kirándulásokba. Pl: az emberi szervezetbe. Ez sem közvetlen érinti a környezetvédelem témakörét, de ha jól emlékszem bizonyos részekben az állat illetve a növényvilág is szerepet kapott. Ez a mese is leginkább megismerteti velünk a körülöttünk élő világot, az élet működését és ezek mind szerves részét képezik a Természetnek.

És biztos még sok sok ilyen fantasztikus mese létezik! Ha ismertek még hasonlókat írjátok meg, lehet van ami számomra is új lesz!

Hiszek abban, ha játékosan tanulnak a gyerekek megfogják szeretni a tanulást, a tudást, ahogyan én is megszerettem idősebb fejjel és ha ilyen csodálatos meséken nőnek fel sok kis okos ökológust nevelhetünk, akik majd minden környezeti problémára megoldást találnak. Ezért gondolom úgy, hogy ne a félelem miatt kezdjünk változtatni, ne olvassunk negatív híreket, mert attól csak klímaszorongásunk lesz, inkább legyen megoldáscentrikus gondolkodásunk, és szeressük azt, amit teszünk. Hiszek a jóban és a szeretet erejében, hiszek abban, hogy ha mi mindannyian összefogunk, sok kicsi sokra megy alapon együtt sokan vagyunk! Olyan sok szép csoda van a világban, ezek mind körülvesznek bennünket, csak vegyük észre! Ezért változtassunk és ne a muszáj vagy a félelem legyen a harangszó.

A világ csodálatos és hiszek abban, hogy minden jó, amit Gaia-ért teszünk visszajön hozzánk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence