Kommunikálni tudni kell - Motiváld magad a tanulásra! - Tanuld meg a jelnyelvet!

Forrás: https://kutatasinaplo.blogspot.com/2014/11/jelnyelv-tanulas.html

A kommunikáció elengedhetetlen egy jól működő társaskapcsolatok kialakításához. Nem csak a baráti, családi kapcsolatokban fontos tényező, hanem a nagybetűs életben is. Rengeteg olyan élethelyzet tárulhat elénk, ahol kommunikálnunk kell egymással, de nem tudunk. Nem csak a külföldi emberekkel való kapcsolattartásra gondolok itt, hanem azokra is, akikkel tulajdonképpen közös az anyanyelvünk, de mégsem beszélünk egy nyelvet.

Magyarországon a Wikipédia szerint kb. 60 000 siket (hallássérült) ember él. Természetesen a legtöbbük tud beszélni, de többnyire nem szeretnek; vagy azért mert nem hallják a saját hangjukat, vagy azért mert nem szeretik. Általában a halláskárosodás kialakulásában öröklődő rendellenesség is állhat vagy baleset, vagy valamilyen más egészségügyi probléma szövődménye a felelős. Ezzel a fogyatékossággal élő társaink gyakran elszigetelődve élnek a halló társaiktól. Szóban nehezen, vagy egyálatlán nem tudnak érvényesülni egy halló közösségben, bár ez függ attól is, hogy milyen mértékű a halláskárosodás, mert hallókészülékkel teljesebb életet élhetnek. De mi van azokkal, akiknek valóban nehézséget okoz az érvényesülés? 

A jelnyelv egy olyan kommunikációs eszköz, ami a térbeli mozdulatokat, a kezeket, a felső testet, az artikulációt és az arcmimikát használja a kommunikáció kifejezésére.
Nekem vannak hallásérült ismerőseim. Sok tévhit kering a hallásérültekkel kapcsolatban a világhálón, de egyik sem feltétlenül igaz. Habár erről egy kedves hallássérült barátnőm írt egy szuper bejegyzést, amit ide kattintva elolvashattok.

A legtöbb siket nem tud eljárni moziba, színházba, múzeumi tárlatvezetésre, koncertre, szórakozóhelyekre, kulturális rendezvényekre. Habár általában szájról olvasni tudnak, de ahhoz megfelelő fényviszony, távolság szükséges és a hallónak is megfelelően kell artikulálnia, hogy megértsék, amit közvetíteni szeretne. Valójában, a fogyatékkal élő társaink is azt szeretnék, hogy egyenrangúan kezeljük őket, hátrányos megkülönböztetés nélkül és szeretnének ugyan úgy érvényesülni, mint a halló társaik.

Mennyivel jobb lenne a világ, ha mindenki ismerné a jelnyelvet.
Most biztosan rengeteg ember fejében megfogalmazódik az a gondolat, hogy minek? Hiszen nem létfontosságú, nincsen rá szükség. De gondoljunk csak bele egy hallássérült helyzetébe, aki csak így tud szóban kommunikálni a világgal. Valóban értelmetlen lenne?

Tanulni szuper jó dolog, főleg ha valami olyat tanulunk, ami hasznos is lehet a társadalom szempontjából és a jelnyelv elsajátítását nagyon hasznos dolognak tartom. Ezért határoztam el, hogy  megtanulom. A döntésemben szerepet játszott egy régi sorozat egy epizódja, bár a gondolat már akkor is megfogant a fejemben, amikor a legútóbbi agykontroll klubtalálkozón részt vett egy hallássérült hölgy és nehezen értette a klubtalálkozókon elhangzó dolgokat. (Mondjuk remélem jön legközelebb is, és akkor már valamilyen úton-módon jelnyelvvel felvázolhatom neki, hogy hogyan kell relaxálnia) 

Sosem lehet tudni, hogy éppen mikor lesz rá szükség. De ha minél többen elhatároznánk magunkat a jelnyelv tanulása mellett, akkor sokkal több rendezvényen, kulturális eseményeken is tolmácsolhatnánk a hallássérülteknek és így nem maradnának le semmiről. Lehet az élmény nem lenne teljesen olyan számukra, mint amilyen egy halló számára, de legalább lehetőséget kaphatnának, hogy az elszigetelődés helyett inkább merjenek kilépni a közösségbe, a hallók társaságába, mert immár velük is tudnak kommunikálni. Egy közös nyelvrendszer segítségével.

Tudom, hogy vannak rendezvények, televíziós csatornák, műsorok, ahol jelnyelv tolmácsolás történik, így gondolva a siketekre, de én úgy gondolom, hogy sokkal több megmozdulást kellenne ezügyben tenni. 
Így, a karantén ideje alatt, ha már úgyis a legtöbben a négyfal között tartozkódnak, akkor már hasznosan is ellehet tölteni a bent töltött időt. Például a jelnyelv tanulásával. Youtube-on rengeteg oktató videó van fent, ami segítségül szolgálhat és bár nagyon sok gyakorlást és türelmet fog igényelni, megéri. Hidd el. Egy jó célt szolgálunk ezzel.

Igazából hálás vagyok, amiért más is úgy gondolja, hogy halló létére megakarja tanulni a jelnyelvet, így egy kedves leányzótól segítséget kértem, hogy Ő konkrétan milyen módon tanulja. Ő ajánlotta nekem Maris Youtube csatornáját és ezalapján kezdtem el én is tanulni. Még nagyon az elején járok, de hiszek abban, hogy a kitartó munkának meglesz az eredménye. Ez egy olyan cél, amiért megéri küzdeni.

Mindenki megérdemli, hogy egyenragúan kezeljék.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence