Szegénységtudat vagy Bőségtudat? A döntés rajtad áll!

 Az, hogy mit látsz meg a világban, az a Te döntésed. Persze ez nem azt jelenti, hogy a "rossz  nem is létezik", nem dugjuk a homokba a fejünket. Viszont nagyon fontos, hogy hogyan állsz a pénz kérdéséhez. Szereted a pénzt vagy megveted? Esetleg Bűntudatod támad, hogyha pénzt kapsz vagy magadra költöttél valamit, mert úgy érzed nem érdemled meg azt?

Vegyük Górcső alá ezeket a dolgokat.


Réges-régen a cserekereskedelem működött a világban, ami néhány szegényebb országrészben még valamilyen szinten jelen van, holott az évek múltával a fizető eszköz vette át a szerepét. Nyilván lépést kell tartani a modern technológiával kapcsolatban és használni kell az eszközt, amit többé-kevésbé munkával lehet megkeresni. 

Az átlag emberek a munkásosztály közé tartoznak, ami magyarul azt jelenti, hogy nem veti fel őket a pénz, de az alapvető dolgokban mégsem szenvednek hiányt. Ezek eddig  reális képet festenek. De, itt jön a de.... Mivan akkor, ha nem az anyagi dolgok azok, amik hozzájárulhatnak a boldogság forrássához? Hanem ennek az egésznek egy sokkal mélyebb, lelki vonzata van?

Ki az aki jól él? Nézzük csak. Aki jól él és tényleg nem szenved hiányt semmiben, azok az emberek járnak étterembe, szórakozni, kirándulni, úgy táplálkoznak, ahogyan szeretnének. Hirtelen ennyi dolog jutott az eszembe. Gondolom elég sokan eljátszadoztunk már azzal a gondolattal, hogy milyen életünk lenne, hogy ha... több pénzem lenne.

Mi van akkor, ha azt mondom, hogy ez a gondolatijáték akár meg is valósulhat?

Nehéz elhinni, igaz?

És itt jön képbe a szegénység, illetve bőségtudat.

A szegénységtudathoz társul minden olyan, ami negatívan befolyásolja a megkeresett összeget. Pl: Nincs pénzem befizetni a számlát, nincs elég pénzem hogy ezt és ezt megtegyem, megvegyem. Nem érdemlem meg a pénzt, ne vegyetek nekem semmit stb.


A Bőségtudat ennek pont az ellenkezőjéről tanuskodik: Van pénzem, bármire költhetem, adakozhatok, van mit ennem, megvehetem a kedvenc csokimat a boltban, elmehetek színházba, moziba, étterembe, mert van miből. Fontos megjegyeznem azonban, hogy a bőségtudat nem feltétlenül csak az anyagi dolgokról szólnak, sőt. Csak a legtöbben mégis az anyagi javakra asszociálnak e szó hallatán, ezért térek ki rájuk, de a bőségtudat magával vonz mindent, ami bőséget adhat.


Mondanom sem kell, de a legtöbb ember a szegénységtudatban él. Mondjuk attól, hogy valakit nem vet fel a pénz, attól még lehet nagyon gazdag is.  Talán paradoxonnak tűnik ez az egész, de biztosan nagyon sokan hallottatok már arról, hogy változtasd meg a gondolkodásod és megváltozik az életed.

 Évekig éltem szegénységtudatban. 

(Lehet azt mondani, hogy könnyű erről beszélni/írni egy eltartottnak, de hogy őszinte legyek figyelemmel kísérem a férjem pénzhez fűződő viszonyát és mivel én is elkezdtem tapasztalni dolgokat, amikor volt munkám, így van némi rálátásom)

A szegénységtudatomhoz leginkább a bűntudat társult. Sosem felejtem el, amikor nem volt munkám, nem volt pénzem és apukám mindig akart nekem adni, hogy legyen, nagy szégyen érzet fogott el és bűntudat, nem mertem elfogadni, nem akartam elfogadni mert hogy nem érdemlem meg. És a legtöbb ember tényleg úgy gondolja, hogy nem érdemli meg a pénzt és hogy a pénz minden probléma forrássa. Ahhoz, hogy én leküzdjem a szegénységtudatomat, sok dolgot kellett megértenem, legfőképpen a gondolkodásmódomról és hogy a pénz ott szeret lenni, ahol szeretik.

A pénz egy anyag, gondolhatunk rá úgy is, mint a kisgyemkünkre. Mire van szüksége egy kisgyermeknek? Szeretetre, törődésre. A pénz ugyan ilyen. Férjem szavaival élve a pénzt áramoltatni kell, hogy gyarapodni tudjon. 

Melyik a fontosabb a gondolat vagy az érzés?

Ha megjelenik benned egy gondolat, még nem feltételünk fog az valóra válni, kell hozzá az erős érzelem. Itt arra gondolok, hogy megfigyelted e már magadon, hogy ha a pénz szóba kerül, milyen érzések jönnek fel? Negatív, vagy akár pozitív mindegy, csak először figyeljd meg az érzést. A gondolataink akkor manifesztálódnak, hogyha ahhoz érzelmet is társítunk, akár félelem, szégyenérzet, büntudat, vagy akár jóleső érzés, bőség, hála érzete jelenik meg.

Talán vannak, akinek ismerősen csenghet Domokos Gabriella neve. Még régebben egy riportot láttam tőle, hogy az agykontroll tanfolyam óta milyen sikereket ért el. Akárhányszor kell kiadnom pénzt valamire, mindig ő jut az eszembe elsőnek. Ugyan is Gabriella nagyon jól tudja alkalmazni az életében a bőségtudatot, (vagy legalább is régebbi tudomásom szerint így volt). Örömmel fizette be a számláit és azt a pénzt a sors valahogy mindig visszaadta hozzá.


Ahhoz, hogy a fizikai megnyilvánulásodban minél több pénzhez hozzájuss, az kell hogy megváltoztatod a pénzhez fűződő hozzáállásodat.

Viszont a pénznél vannak sokkal fontosabb dolgok is az életben, amiket nem lehet megvárásolni, az első és legfontosabb az a szeretet. A legjobb dolgok ingyen vannak  és nem kerülnek pénzbe, de ha belépsz a bőségtudatállapotába ott nem csak az anyagi javakra értendő a bőség. Akkor Bőségben lesz lehetőséged, bőségben leszel a szeretettel. Bőségben leszel a hálaérzettel, bőségbe kerülsz az apró jó cselekedettekkel is. Ez az, ami igazán fontos, mert a pénz csak egy eszköz, de amint belépsz ebbe a tudatállapotba, minden bőséget fog teremteni a számodra. A bőség mint állapot, egyfajta megelégedettség az élettel és azzal amid van. Megtanulod értékelni az élettől kapott ajándékokat, legyen az tárgyi vagy lelki egyaránt.

A legjobb dolgok ingyen vannak: A szeretet, az ölelés, egy jó szó, egy puszi, egy kirándulás a természetben. Ezek a legfontosabb dolgok az életben és a bőségtudatállapotában ezekből még többet kaphaszt.

És amiről valójában írni akartam ezen poszt alatt, az nem más, mint ha nem vagy boldog ott ahol jelenleg vagy, akkor bármerre is mész a világban, ott sem leszel boldog.

Ha kiakarsz jönni külföldre, a jobb élet reményében, először változtasd meg a gondolataidat a jelenlegi országodban. Van egy mondás, hogy ugyan azzal a mentalitással, nem lehet megoldani a problémákat, amivel létrehoztad őket. Én alapjáraton támogatom, hogy külföldre költözzön az, aki jobb életet szeretne élni, de ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy ahhozt is lelkiváltozásra van szükség. 

Ha Magyarországon, vagy bárhol is vagy, de nem fogod szeretni a pénzt, félni fogsz akárhányszor kikell adnod egy adott összeget, akkor az szegénységtudatot fog eredményezni. Csak akkor élhetsz jobb életet külföldön, ha már most elkezded a bőségtudatállapotát magadénak érezni.

Amikor adsz, akkor felismered hogy neked van, amiből éppen adtál. Mert csak akkor vagy képes arra, hogy adj, hogyha te rendelkezel vele. Na ez biztos kicsit furcsán hangzik, így elmagyarázom.

Tegyük fel, hogy szeretnél támogatni anyagilag valamilyen Alapítványt, de nincs rá pénzed felfogás szerint élsz. De te nagyon szeretnél anyagilag hozzájárulni ahhoz, hogy az az Alapitvány fennmaradhasson. Akkor te még is úgy döntesz, hogy utalsz bizonyos összeget (500, 1000 Ft-tot, mert hiszek a sok kicsi, sokra megy elvében) akkor te már átkerülsz egy másik tudatállapotban, ami a bőséget vonzza magad után. Mert te adományoztál, így az univerzum azt érzékeli, hogy örömmel adtál ki pénzt valamiért és hogy neked van rá pénzed, mert adakoztál. 

Ezt a gondolkodást kell fenntartani, vagy éppen elindítani ahhoz, hogy bármerre mész a világban, jobban érezd magad ott és bőségben élhess.


Ha a jelenlegi országodban is csak a rosszat veszed észre és a pénzhezfűződő viszonyod szörnyű, akkor hiába mész ki külföldre, mert ugyan azt fogod tapasztalni, ugyan azokkal a problémákkal fogsz szembesülni. 

De az, hogy mit látsz meg a világban, az egyedül a Te döntésed!

Megjegyzések

  1. Milyen elgondolkodtató írás volt ez. Nagyon köszönöm Wikka, csodás dolgokat osztottál meg velünk és engem is elgondolkodtatott ez a bőség - és a szegénységtudat. ♥ Való igaz, hogy minden fejben dől el. Tényleg köszönöm, most így hirtelen nem is tudok mit írni ezzel kapcsolatban. ♥

    VálaszTörlés
  2. Én, aki ebben a kettőségben nőtt fel, csak egyetérteni tudok minden szavával, így köszönöm neked ezt a posztot. Bár néha nem tudok nemet mondani valamire, ha megtetszik, és azonnal kell döntenem, mert tapasztaltam azt is, hogyha valamit akkor ott nem választottam ki, később elszalasztottam a lehetőséget.
    Vannak dolgok, amiket tanítani kellene, pont ez az egyik, amit írtál.

    VálaszTörlés
  3. Hű, keresem a gondolataimat. Annyi sok minden eszembe jutott, ahogy olvastalak, főképp társadalmi , múlt, jelen, jövő, saját élmény. Erről is hosszasan lehetne írni, beszélgetni, de tényleg fontos erről is beszélni, főképp ebben a században. Amikor minden mozog egy valami körül, igényesség, stb, a szociális értékek, kapcsolatok hiánya pedig az egekben. Tisztelet persze a kivételnek. Az jutott még eszembe, hogy egy magyar ember, meg mondjuk egy osztrák ember is más-más. Valahogy a magyarság századok óta rossz úton van, rossz döntések jellemzik és ez azért némileg beleivódott az emberekbe. Ahogy sajnos a rossz életkörülmény. Ehhez hozzátenném, hogy vannak a nagyon magasan fenn lévő gazdagok és a mély szegények. Ausztriában járva valahogy engem picit a minőség csapott meg először. Itthon nagyon nehéz már megtalálni a balance-ot, hogy mi az, amit még bevállalhatsz, be kell vállalnod és mi az amit nem. Nagyon jó volt olvasni a posztodat, a véleményedet, mert ez is égető probléma manapság.

    VálaszTörlés
  4. Húh, ez egy nagyon jó téma, igazából lehet hova nyújtani, de te már eléggé sokáig "nyújtottad" ezt a témát. 🙂 Az a baj ezzel a gondolkozással, hogy bár pozitívan gondolsz rá és bevonzod ez így oké. De... (igen, ahogyan te is írtad, hogy van ott a de 😄) Ezekért és ezért cselekedni is kell, tenni kell azért hogy működjön. Azzal hogy pozitívan gondolunk rá, bevonzzuk, még nem visz sehova. Hogy értsd hova akarok kilyukadni: Nem várni kell a csodát(tehát a sült galambot), hanem tenni kell érte. Szerencsére nekem és a páromnak nincsenek negatív hozzáállásunk a pénzhez, mert vannak dolgok amikor azt ott kell eldöntenünk: Kell-e? Szeretnénk-e? Valamikor nagyon régen, igen mérlegeltünk ezeken a dolgokon, de ma már nem, vagyis már régóta nem. 😀 Egyedül a ruháknál vagyok így, hogy kicsit talán komolyabban elgondolkozok rajta, hogy fogom-e hordani vagy csak felesleges 5-10 évet fog élni a szekrényembe? Hogy ne legyen félreértés, nyilván ha tetszik egy ruha vagy egy cipő, tény nem hagyom ott 😃

    VálaszTörlés
  5. Fekete-Virág V2023. július 24. 0:34

    Nagyon szuper bejegyzés, jó gondolatok. Egyetértek veled ❤️

    VálaszTörlés
  6. Huu nagyon jó témát dobtál fel! Való igaz, hogy a felfogáson rengeteg múlik, viszont nagyon sokat kell tenni azért, hogy a látszat is meglegyen. Sokat kell menni, cselekedni, hogy meglegyen az, amit szeretnénk.☺️ Csak és kizárólag rajtunk múlik minden.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon figyelemfelkeltő és elgondolkoztató az írásod. Mindenkèpp sokat számít, hogyan áll az ember ehhez a dologhoz :)

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon jó lett 🙏😊 Annyira jól össeszedtél mindent erről a témáról. Az access-ben sokat foglalkozunk ezekkel a gondolatokkal 😊 Nekem még sok-sok tanulni valóm van a pénz viszonyához, sajnos ez gyerekkorból jön. Viszont sokat fejlődtem 😉

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Életmódváltás. 30 napos kihívás teljesítve.

Sampontól az öntisztulásig.

Tabutéma: A nőiességről, avagy hogyan éld meg a nőiességed!

Elemezzünk dalszövegeket! Enigma- Return to Innocence